Witam!
Z tej strony wasza Nakapi i dziś przybliżę wam temat żywności.
Dokładniej mówiąc zajmiemy się różnymi ciekawostkami. No to co? Startujemy!
- W jednej filiżance kawy znajduje się ponad tysiąc związków chemicznych.
- Przeciętnie 150 osób zostaje zabitych każdego roku przez spadające kokosy, więcej niż w atakach rekinów.
- W XVI wieku pomidory były uprawiane w Europie jako rośliny dekoracyjne i uważano je za trujące.
- W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowane szpinak i marchewka są bardziej odżywcze niż na surowo.
- Ananasy klasyfikowane są jako jagody, a mleko jako jedzenie, nie napój.
- Przeciętny Amerykanin wydaje około 20 tysięcy dolarów w ciągu całego życia na fast food.
- Najczęściej sprzedawanym rodzajem jedzenia w restauracjach i innych lokalach na całym świecie są frytki, które stanowią 22% wszystkich posiłków.
- W ciągu następnej godziny zostanie wypitych 27 milionów puszek/butelek Coca-Coli. To ponad 600 milionów w ciągu dnia.
- Pocięte owoce tracą do 20% witaminy C w ciągu trzech godzin.
- Jajka starzeją się szybciej w temperaturze pokojowej w ciągu jednego dnia niż w lodówce przez tydzień.
- W jedzeniu gotowanym w winie nie ma alkoholu – wyparowuje on w temperaturze 78 stopni Celsjusza.
- Truskawka jest jedynym produktem rolnym, który nosi swoje nasiona na zewnątrz.
To niestety już koniec tego posta. Do zobaczenia wkrótce!
~Nakapi
Z tej strony wasza Nakapi i dziś przybliżę wam temat żywności.
Dokładniej mówiąc zajmiemy się różnymi ciekawostkami. No to co? Startujemy!
- W jednej filiżance kawy znajduje się ponad tysiąc związków chemicznych.
- Przeciętnie 150 osób zostaje zabitych każdego roku przez spadające kokosy, więcej niż w atakach rekinów.
- W XVI wieku pomidory były uprawiane w Europie jako rośliny dekoracyjne i uważano je za trujące.
- W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowane szpinak i marchewka są bardziej odżywcze niż na surowo.
- Ananasy klasyfikowane są jako jagody, a mleko jako jedzenie, nie napój.
- Przeciętny Amerykanin wydaje około 20 tysięcy dolarów w ciągu całego życia na fast food.
- Najczęściej sprzedawanym rodzajem jedzenia w restauracjach i innych lokalach na całym świecie są frytki, które stanowią 22% wszystkich posiłków.
- W ciągu następnej godziny zostanie wypitych 27 milionów puszek/butelek Coca-Coli. To ponad 600 milionów w ciągu dnia.
- Pocięte owoce tracą do 20% witaminy C w ciągu trzech godzin.
- Jajka starzeją się szybciej w temperaturze pokojowej w ciągu jednego dnia niż w lodówce przez tydzień.
- W jedzeniu gotowanym w winie nie ma alkoholu – wyparowuje on w temperaturze 78 stopni Celsjusza.
- Truskawka jest jedynym produktem rolnym, który nosi swoje nasiona na zewnątrz.
To niestety już koniec tego posta. Do zobaczenia wkrótce!
~Nakapi
Komentarze
Prześlij komentarz