Ciekawostki dotyczące żywności

Witam!
Z tej strony wasza Nakapi i dziś przybliżę wam temat żywności.
Dokładniej mówiąc zajmiemy się różnymi ciekawostkami. No to co? Startujemy!

W jednej filiżance kawy znajduje się ponad tysiąc związków chemicznych.
Przeciętnie 150 osób zostaje zabitych każdego roku przez spadające kokosy, więcej niż w atakach rekinów.
W XVI wieku pomidory były uprawiane w Europie jako rośliny dekoracyjne i uważano je za trujące.
W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowane szpinak i marchewka są bardziej odżywcze niż na surowo.



Ananasy klasyfikowane są jako jagody, a mleko jako jedzenie, nie napój.
Przeciętny Amerykanin wydaje około 20 tysięcy dolarów w ciągu całego życia na fast food.
- Najczęściej sprzedawanym rodzajem jedzenia w restauracjach i innych lokalach na całym świecie są frytki, które stanowią 22% wszystkich posiłków.
- W ciągu następnej godziny zostanie wypitych 27 milionów puszek/butelek Coca-Coli. To ponad 600 milionów w ciągu dnia.


Pocięte owoce tracą do 20% witaminy C w ciągu trzech godzin.
Jajka starzeją się szybciej w temperaturze pokojowej w ciągu jednego dnia niż w lodówce przez tydzień.
W jedzeniu gotowanym w winie nie ma alkoholu – wyparowuje on w temperaturze 78 stopni Celsjusza.
Truskawka jest jedynym produktem rolnym, który nosi swoje nasiona na zewnątrz.



To niestety już koniec tego posta. Do zobaczenia wkrótce! 
~Nakapi

Komentarze